Βιταμίνη D: Ποια σημάδια αποκαλύπτουν πως το παιδί σου έχει έλλειψη;

Βιταμίνη D: Ποια σημάδια αποκαλύπτουν πως το παιδί σου έχει έλλειψη;

Μία πολύ σημαντική για τον οργανισμό βιταμίνη

Η πιο «δυσεύρετη» και ταυτόχρονα εξαιρετικά πολύτιμη για τον οργανισμό βιταμίνη είναι χωρίς αμφιβολία η βιταμίνη D. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι περισσότεροι ειδικοί συνηθίζουν να την αποκαλούν «η βιταμίνη του ήλιου», αφού περίπου το 90% της βιταμίνης D το παίρνουμε όντως από τις… λιακάδες του. Συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία που «φτάνει» στο δέρμα μας, έχει την ικανότητα να συνθέτει τη βιταμίνη D από τη χοληστερόλη. Αρκούν μάλιστα 20 λεπτά ημερήσιας ηλιοθεραπείας για να «πλησιάσουμε» τις 400 απαραίτητες μονάδες βιταμίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του 10%, το βρίσκουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Σε αυτές ανήκουν τα γαλακτοκομικά, κάποια ψαρικά (τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες κλπ), οι κρόκοι των αυγών, το συκώτι και τα μανιτάρια.

Ο λόγος που η βιταμίνη D είναι τόσο πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι γιατί μέσω αυτής ενισχύεται η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία τόσο των οστών, όσο και των μυών μας. Αυτό μας οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα πως περισσότερο από εμάς, οι πολύ… μικροί μας φίλοι, δηλαδή νεογνά και παιδιά, είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνη D. Πώς, όμως, θα διαπιστώσεις ότι το παιδί σου πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D; Παρακάτω έχουμε καταγράψει τα τρία πιο ανησυχητικά σημάδια καθώς και το βέλτιστο τρόπο να τα αντιμετωπίσεις.

888

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό

Το μικρούλι σου αρρωσταίνει όλο και συχνότερα; Με τα πρώτα κρύα γίνεται ευαίσθητο σε ασθένειες και κοινά κρυολογήματα; Τότε μάλλον τα επίπεδα βιταμίνης D στο οργανισμό του είναι… χαμηλά. Η βιταμίνη D είναι συμβάλλει στην παραγωγή κυττάρων που «μάχονται» για την άμυνα του οργανισμού μας και μέσω αυτών θα καταπολεμήσει κάθε ανεπιθύμητο εισβολέα. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο «σύμμαχος» των Τ και Β λεμφοκυττάρων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η έλλειψη βιταμίνης D κρύβεται πίσω από αρκετές αυτοάνοσες παθήσεις.

Αδύναμα οστά και μύες

Όπως αναφέραμε ήδη, η ζωτικής σημασίας βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τη μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Το ασβέστιο είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται απαραίτητα από τα μικρά παιδιά που βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, καθώς μαζί με έναν γερό σκελετό, τα βοηθάει να αναπτύξουν και γερά δοντάκια. Αν θέλεις να ενισχύσεις τον οργανισμό του μικρού σου, αρκούν δύο «θαυματουργές» σταγόνες για να το καταφέρεις! Το συμπλήρωμα διατροφής ALTION Kids D3®, ελεύθερο από αλκοόλη, τεχνητά συντηρητικά, αρώματα, χρώματα, γλουτένη και λακτόζη, μπορεί και καλύπτει την ημερήσια ανάγκη νεογνών και παιδιών για βιταμίνη D. Δίνοντας στο παιδί δύο σταγόνες 100% φυσικής προέλευσης Βιταμίνη D απευθείας στο στόμα με το πρακτικό σταγονόμετρο ή διαλύοντάς τες σε γάλα ή γιαούρτι, θα έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του. Ταυτόχρονα, αυτό θα συμβάλει και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Μειωμένη διάθεση

Έχεις παρατηρήσει πως το αγγελούδι σου τους χειμερινούς μήνες χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που απολαμβάνει όλο τον υπόλοιπο χρόνο; Φαίνεται συχνά κακόκεφο; Eίναι λιγομίλητο και όταν το ρωτάς: «Τι έχεις» δεν ξέρει τι να σου απαντήσει; Η μειωμένη ή κακή διάθεση, ειδικά σε περιόδους με περιορισμένη ηλιοφάνεια, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Τις περισσότερες φορές, η μειωμένη διάθεση ακολουθείται και από μερικά λιγότερο εμφανή συμπτώματα, όπως η έντονη κούραση, η μειωμένη ενέργεια και η αίσθηση μελαγχολίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η βιταμίνη D, εκτός των άλλων, είναι νευροδιαβιβαστής και απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

000

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ακόμη και αν το αγγελούδι σου παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πριν του δώσεις το οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτείς πρώτα τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Μόνο ένας ειδικός είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά χρειάζεται το μικρό σου και θα μπορέσει να σε κατευθύνει προς την καλύτερη επιλογή.

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

**Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 63537/12-06-2018

Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ

***VI-90180-ALTION-3/2019

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr